GEMEENSCHAPSINITIATIEF ONZE TOEKOMST

SAMEN WONEN, SAMEN LEVEN EN SAMEN ZORGEN

Silvia is een uitermate prettige professional die kritisch luistert en constructief en verbindend kan werken.

De opdracht

Stichting Onze Toekomst, een gemeenschapsinitiatief, maakt zich sterk voor een plek om met dertien deelnemers samen te gaan wonen, voor elkaar te zorgen én samen oud te worden. Dat is hun droom. Een levendig gezelschap van oudere jongeren, jongere ouderen en senioren, die elkaar kennen vanuit de Kesselse gemeenschap. Hun droom is een zorg-wooncomplex mét dertien zelfstandige woningen aan het Veersepad in Kessel, gemeente Peel en Maas.

Eind 2020 benaderde ze Doon Communicatie met het verzoek voor strategische communicatieondersteuning op weg naar een geakkordeerd bestemmingsplan door de gemeenteraad. Wie neem je wanneer mee? Waarover en in welke vorm? Zodat zowel de publieke als politieke opinie een merendeel positieve toon kent.

Wat de opdrachtgevers zeggen

Sjors Fassotte, voorzitter bestuur Stichting Onze Toekomst: “Communicatie is de sleutel in het proces. We hebben een droom. Tegelijkertijd zaten we ook in een fase waar we weerstand tegen onze droom tegenkwamen. Silvia maakte ons duidelijk dat de verschillende soorten weerstand verschillende belangen kennen én om verschillende reacties vragen.

Tijdens onze eerste kennismaking zocht ze direct de scherpte met ons op. ‘Wat gebeurt er nu écht?’ Daarbij gaat ze ook heel praktisch, concreet en ordenend te werk: flipovervel erbij, processen en tijdlijn uittekenend en gezamenlijk kijkend naar de mogelijke stappen in de communicatie. Die ontmoeting bij haar thuis en ook een latere sessie met het bestuur van onze stichting, zijn me bijgebleven. Tijdens die bestuursbijeenkomst zaten onze emoties best hoog. Reacties vanuit onze gemeenschap raakten ons. Silvia luisterde aandachtig en hield ons een spiegel voor. Dat heeft mij geleerd om emoties niet uit te schakelen, maar daar overheen te kunnen kijken. En ook het andere, de andere kant van het verhaal, te zien. Vanuit zowel ratio als ook emotie dus. Ze bereidde ons iedere keer voor op een volgende stap.

Haar externe blik heeft ons tot rust gemaand. Ook bij haar feedback op onze teksten raakt ze de juiste toon. Haar teksten van eigen hand waren heel goed.

Ze is meer dan een communicatieadviseur. Haar persoonlijke betrokkenheid is bovenmatig groot. Ongevraagd groot en zeker ook niet verwacht. Dat is er ‘gewoon’ bij haar. Ook na het einde van haar opdracht blijft ze geïnteresseerd.”

Ton Lennaerts, bestuurslid Stichting Onze Toekomst: “Wat Silvia echt toevoegde, was dat ze ons uit het gevecht wist te houden. Waar wij soms een gevoel van onheuse bejegening hadden, liet zij ons de andere kant van de reacties zien. Vanuit respect voor andere meningen. Dat heeft ons stevig geholpen. Dat deed ze samen met ons. Ze denkt goed mee. Op hetzelfde level als het bestuur. Ze is echt een partner die bijdraagt: ze zorgt voor scherpte en gedetailleerdheid. Ze bracht rust, vooral duidelijkheid en structuur én zorgt waar nodig voor content. En dat alles op een authentieke manier.

Het ‘goed naoberschap’ dat wij als gemeenschapsinitiatief voor ogen hebben, trok zij onder andere door naar de omgeving: onze toekomstige buurtgenoten aan het Veersepad. We zijn bij velen afzonderlijk op de koffie gegaan. Om hen mee te nemen in het proces, naar hun zorgen te luisteren en hun wensen op te halen voor het ontwerp van ons zorg-wooncomplex. Zodat het een gebouw wordt waar zo veel mogelijk mensen zich goed bij voelen. De opbrengst van deze gesprekken hebben we de architect, Kern Architecten, meegegeven. Zo’n driekwart van de wensen heeft ook een plek gekregen in het ontwerp. Een aanpak helemaal in lijn met de aankomende Omgevingswet.

Daarnaast hebben we een website gemaakt over onze gemeenschapsinitiatief, onze toekomst. Een plek waar we ons verhaal kwijt kunnen. Met nieuws, stappen die volgen, wie wij zijn en natuurlijk met het voorlopig ontwerp. Silvia ondersteunde daarnaast bij diverse communicatie-uitingen: van brieven tot nieuwsberichten. Haar toonzetting, stijl van schrijven is erg fijn. Het was dezelfde boodschap, maar met een heel andere toon dan wij zelf hadden en daarmee ook een ander effect.

Fijn om iemand van dichtbij er ook dicht bij te hebben. Iemand die bovendien onze eigen Limburgse taal spreekt en emoties begrijpt. En vanuit haar eigen ervaringen in het sociaal-maatschappelijke, intrinsiek betrokken is. Een uitermate prettige professional die kritisch luistert en constructief en verbindend kan werken’’.

Wat Silvia zelf zegt

“Vanuit hun intrinsieke motivatie komt er zo’n enorme kracht vrij. Onze Toekomst is een prachtig initiatief vanuit de Kesselse gemeenschap. Met zorg en aandacht voor elkaar. Daar mogen ze trots op zijn! ‘Daar waar men voor elkaar zorgt, is het leven goed.’  

En hoe mooi is het dan als een ruime meerderheid van de gemeenteraad begin 2022 positief stemt over de wijziging van het bestemmingsplan. Op naar de volgende stap: hun droom die werkelijkheid wordt.”

https://www.veersepad13onzetoekomst.nl/

Impressies: Kernarchitecten

< terug naar de projecten